Sveriges vanligaste taktyper – Takform

Vilken takform?

En fråga vi takläggare alltid ställer är vilken typ av takform din fastighet har. Detta är viktigt eftersom skillnaden på hur man räknar på materialet skiljer sig väsentligt beroende på hur designen ser ut.

Sadeltak

Sadeltaket är Sveriges i särklass vanligaste tak. Det är uppskattat av takläggare eftersom det oftast inte är speciellt brant därmed enkelt och säkert att arbeta på och byta ut. Det är dessutom enkelt att räkna på materialåtgången eftersom pannorna inte kommer att behöva beskäras vilket oftast är fallet med framförallt halv och helvalmade tak.

Sadeltak med brant taklutning

 

 

Mansardtak – ”Vindsvåningstak”

Mansardtaket är annorlunda eftersom det är brutet. Som regel kan man säga att att det är ett vanligt sadeltak som brutits på mitten där den nedre delen har en brantare vinkel än närmare nocken. Det är mer komplicerat att lägga än sadeltaket eftersom det alltid kräver att vissa pannrader måste skruvas fast i läkten vilket tar längre tid.

 

Mansardtak / brutet tak

Valmat tak – valmtak

Det valmade skiljer sig från Masardtaket på det sätt att taket har fall i husets i husets alla sidor. Fördelen med denna typ av takkonstruktion är att vindlasten på takkonstruktionen minskas avsevärt. Den valmade takdelen minskar också angreppsytan för regn och vind.

 

Valmat tak – Takyta i husets alla riktningar

Halvvalmat

Det halvvalmade taket har takyta på husets fyra sidor precis i likhet med valmtak. Skillnaden är dock att valmningen på kortsidorna är kortare och inte upptar lika stor yta som det helvalmade taket. Det är komplicerat att göra beräkningar av materialåtgången på valmade tak eftersom det saknas räta vinklar.

Säteritak – ”Karolinertak”

Säteritaket är ett mycket traditionellt typ av tak som var vanlig på byggnader under 1600-1700 talet. Denna taktyp är populär på nybyggnationer där man vill få en traditionell känsla.

 

Pulpettak

Pulpetttak är ett vanligt tak vid modernanybyggnationer och karaktäriseras av takfall i endast en riktning.

Motfallstak

Motfallstak sluttar inåt och bildar en V formation längs taknocken.

Cylinertak

Cylindertak används nästan uteslutande till sporthallar och industrilokaler.

Göta Tak

Göta Tak har utfört nästan 1000 takbyten sedan vi startade och är experter på takbyten av villatak och bostadsrättsföreningar. Göta Tak har kontor i Jönköping och Stockholm och utför tak och offertbesiktningar i hela Götaland och Svealand. Göta Tak utför takbyten på följande orter: Stockholm, Jönköping, Lidingö, Danderyd, Bromma, Älvsjö, Sollentuna, Huddinge, Solna, Nynäshamn, Enköping, Södertälje, Enköping, Västerås, Ulricehamn, Mullsjö, Göteborg, Lerum, Alingsås, Alvesta, Borås, Enköping, Eskilstuna, Falkenberg, Falköping, Halmstad, Kinna, Kungsbacka, Linköping, Kungälv, Norrköping, Nynäshamn, Nässjö, Nyköping, Skövde, Trollhättan, Varberg, Vänersborg, Värnamo, Växjö  och Uppsala.

 

Kontakta oss för mer information och offert för takbyte på följande sida https://www.gotatak.se/kontakt/

För att komma till tidigare referensarbeten gå till följande sida https://www.gotatak.se/referensarbeten/

Takläggare granskas av Fuskbyggarna – TV4

Många oseriösa företag på marknaden – Takläggare Fuskbyggarna

Under gårdagens avsnitt av TV4 program ”Fuskbyggarna” uppmärksammades något som inte kom som en nyhet för oss inom takbranschen, det finns väldigt många oseriösa takläggare som utnyttjar kunders okunskap till sin egen fördel på moraliskt tvivelaktiga sätt.

Ofta är upplägget detsamma, en firma startas upp år x omsätter x miljoner under det första året för att sedan gå i konkurs året därefter. Det man då gör är att byta namn på företaget till samt eventuellt byta ut styrelsen för att på pappret få det att se ut som ett nytt företag. Det är det självklart inte!

Som kund förstår vi att det är svårt att värja sig, säljaren man träffar ger ofta ett seriöst intryck och denna person kan också ofta presentera en offert som ser seriös ut, detta är tyvärr inte någon garanti för att bli takläggningen utförs med samma professionalism.

Våra rekommendationer

Alla bolag som ger dig offert på din takomläggning bör kollas upp via www.allabolag.se. Där kan du själv göra en snabb överblick över företagets omsättning och vilka personer som har ledande befattningar inom bolaget. Om dessa personer har allt för många konkurser bakom sig eller är bosatta utomlands tycker vi att det finns anledning att ställa uppföljande frågor kring detta.

En takläggning är ofta en ganska kostsam renovering och därför bör man också dra öronen åt sig om priset är allt för lågt tillskillnad från det näst dyraste alternativet. Det är inte alltid ett dåligt tecken men som kund bör man tänka på att om priset är för lågt så finns risk att det bakomliggande bolaget att stressa sig igenom takläggningen och av den anledningen inte göra ett bra jobb. Välj därför inte det billigaste alternativet om det inte är så att skillnaden är liten.

Dessutom skall man undvika att arbeta med företag som vill ha förskottsbetalningar på arbetet om det inte är så att man verkligen litar på bolaget i fråga. Förskott brukar inte behövas om det bakomliggande bolaget driver en seriös verksamhet med positiva kassaflöden.

Göta Tak

Göta Tak lämnar alltid långa garantier på både arbete och material. Vi tar inga förskottsbetalningar utan du som kund betalar först när arbetet är utfört. Vi har arbetat med takomläggning i mer än 10 år och det kommer du också se på resultatet när ditt arbete är slutfört.

Avsnittet i sin helhet kan ses via TV4 play under denna länk

https://www.tv4play.se/program/fuskbyggarna/3935216

Extern artikel om avsnittet

 http://www.expressen.se/noje/fuskbyggarens-utbrott-pa-arga-snickaren-fuck-you/

 

Tesla Solar Roof – Allt du behöver veta – pris sverige

Tesla Solar Roof pris sverige

  • Tesla Solar Roof är nu öppet för förköp.
  • Tillgängligt i USA och vissa andra utvalda länder
  • Taket består av en blandning av vanliga pannor och solcellspannor
  • Integrerar med Tesla Powerwall 2 för att kunna lagra elektriciteten.

Tesla har nu öppnat för förköp av sitt system för solcellspannor, dessa kallas Tesla Solar Roof.

Sex månader efter tillkännagivandet av sin nya ecovänliga produkt har nu biltillverkaren börjat släppa mer detaljer om sitt solcellstak, detta inkluderar hur pannorna fungerar, vad dom kostar, och vad deras så kallade ”Solar Roof experience” innebär. Göta Tak bestämde sig därför att samla och förklara allt detta nedan för att förhoppningsvis skapa klarhet i om detta är något för dig som spekulant av ett takbyte Tesla Solar Roof.

 

Att installera solceller på taket kan vara ett bra sätt att generera gratis och hållbar energi för ditt hem, men detta kommer oftast med en stor nackdel, en installation av ett ytterligare lager på ditt tak som varken är diskret eller speciellt snygg. Med Teslas solcellspanna elimineras dock detta problem eftersom pannan i sig innehåller själva solpanelen vilket innebär att du inte behöver göra några tilläggsinstallationer på ditt befintliga tak. Du byter helt enkelt bara ut dina befintliga pannor mot Teslas solcellspannor istället.

Denna inovativa produkt presenterades under ett Teslaevent i Oktober 2016. Teslas solcellspanna utvecklades tidigare i ett annat av Elon Musks företag ”Solar City”, detta företag har dock blivit uppköpt av Tesla varför pannorna numera går under Teslavarumärket.

 

Teslas solcellspaneler omvandlar vanligt solljus till elektricitet men med det integrerade Tesla Powerwall batteriet lagras all energi som samlas under dagen för att sedan vara tillgänglig närsomhelst. Det innebär att man har tillgång till elekticitet från batteriet även när solen inte skiner eller det är mörkt utomhus. Batteriet har kapacitet att förvara upp till 14 kWh av energi.

Solcellspannor och vanliga takpannor

Tesla erbjuder två typer av pannor, solcellspannor och vanliga takpannor. Andelen solcellspannor/vanliga takpannor som behövs för taket beror på taket och den andel solljus taket utsätts för på en dag. Enligt Elon Musk, VD på Tesla kan kunderna förvänta sig att mellan 40-70 % av takpannorna behöver vara solcellspannor. Takpannorna är gjorda i härdat glas och skall enligt uppgift från Tesla vara mer än tre gånger starkare än vanliga amerikanska takpannor, det bör dock tilläggas att dom amerikanska pannorna ofta är mycket tunnare än dom vi använder i Sverige. Enligt uppgift från Tesla skall dom också vara tillverkade på ett sätt vilket gör att det är omöjligt att se att det är solcellspannor som ligger på taket.

Nedan finner ni en film på Teslas solcellspannor som utsätts för hagel jämfört med amerikanska vanliga takpannor.

 

Slo-mo hail cannonball impacting Tesla solar roof tile

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Utseende takpannor

Tesla säger att takpannorna kommer att släppas i ett antal olika modeller. Bilder finner ni nedan.

 

 

Tesla Solar Roof experience

Tesla säger att dom själva kommer att ta ansvar för att varje kund upplever det så kallade ”Solar-Taks upplevelsen” det innebär att Tesla ansvarar för att riva ditt gamla tak för att sedan installera det nya solartaket. Enligt Teslas uppgifter kommer själva installationen inte ta längre än en vecka.

Pris

Enligt Göta Taks beräkningar kommer omläggningen av taket kosta ca 1900 kr / kvadratmeter. Detta enligt Teslas egna uppgifter.

Slutsats

Vi uppmuntrar alla typer av innovativa takprodukter och ”Tesla Solar Roof” skulle verkligen kunna innebära en start på en ny era. Det man inte får glömma bort är att Tesla är ett amerikanskt företag där man i första hand utvecklar produkter på den amerikanska marknaden. Tesla är baserat i Kalifornien med en hög andel soltimmar per år vilket gör förutsättningarna optimala där borta. Det återstår att se hur stor andel av taket som skulle behöva täckas med solcellspannor i norra Europa i jämförelse med estimaten med största sannorlikhet baseras på den amerikanska solmängden. Detta kommer också att göra taket dyrare att installera än dom siffror vi räknat med här ovan. Det råder också vissa tveksamheter kring när produkten i sig lanseras i Sverige, just nu kan man förbeställa Tesla Solar Roof i Sverige men i praktiken verkar detta mest fungera som en deposition och det kan komma att ta flera år innan denna produkt når Sverige. Göta Tak kommer att följa utveckligen och fortsätta rapportera om denna intressanta utveckling på takfronten.

 

 

För mer information

https://www.tesla.com/solarroof

 

 

 

Här kommer mer information

Här ska vi visa olika trender som kommer gällande tak m.m.