Tesla Solar Roof – Allt du behöver veta – pris sverige

Tesla Solar Roof pris sverige

  • Tesla Solar Roof är nu öppet för förköp.
  • Tillgängligt i USA och vissa andra utvalda länder
  • Taket består av en blandning av vanliga pannor och solcellspannor
  • Integrerar med Tesla Powerwall 2 för att kunna lagra elektriciteten.

Tesla har nu öppnat för förköp av sitt system för solcellspannor, dessa kallas Tesla Solar Roof.

Sex månader efter tillkännagivandet av sin nya ecovänliga produkt har nu biltillverkaren börjat släppa mer detaljer om sitt solcellstak, detta inkluderar hur pannorna fungerar, vad dom kostar, och vad deras så kallade ”Solar Roof experience” innebär. Göta Tak bestämde sig därför att samla och förklara allt detta nedan för att förhoppningsvis skapa klarhet i om detta är något för dig som spekulant av ett takbyte Tesla Solar Roof.

 

Att installera solceller på taket kan vara ett bra sätt att generera gratis och hållbar energi för ditt hem, men detta kommer oftast med en stor nackdel, en installation av ett ytterligare lager på ditt tak som varken är diskret eller speciellt snygg. Med Teslas solcellspanna elimineras dock detta problem eftersom pannan i sig innehåller själva solpanelen vilket innebär att du inte behöver göra några tilläggsinstallationer på ditt befintliga tak. Du byter helt enkelt bara ut dina befintliga pannor mot Teslas solcellspannor istället.

Denna inovativa produkt presenterades under ett Teslaevent i Oktober 2016. Teslas solcellspanna utvecklades tidigare i ett annat av Elon Musks företag ”Solar City”, detta företag har dock blivit uppköpt av Tesla varför pannorna numera går under Teslavarumärket.

 

Teslas solcellspaneler omvandlar vanligt solljus till elektricitet men med det integrerade Tesla Powerwall batteriet lagras all energi som samlas under dagen för att sedan vara tillgänglig närsomhelst. Det innebär att man har tillgång till elekticitet från batteriet även när solen inte skiner eller det är mörkt utomhus. Batteriet har kapacitet att förvara upp till 14 kWh av energi.

Solcellspannor och vanliga takpannor

Tesla erbjuder två typer av pannor, solcellspannor och vanliga takpannor. Andelen solcellspannor/vanliga takpannor som behövs för taket beror på taket och den andel solljus taket utsätts för på en dag. Enligt Elon Musk, VD på Tesla kan kunderna förvänta sig att mellan 40-70 % av takpannorna behöver vara solcellspannor. Takpannorna är gjorda i härdat glas och skall enligt uppgift från Tesla vara mer än tre gånger starkare än vanliga amerikanska takpannor, det bör dock tilläggas att dom amerikanska pannorna ofta är mycket tunnare än dom vi använder i Sverige. Enligt uppgift från Tesla skall dom också vara tillverkade på ett sätt vilket gör att det är omöjligt att se att det är solcellspannor som ligger på taket.

Nedan finner ni en film på Teslas solcellspannor som utsätts för hagel jämfört med amerikanska vanliga takpannor.

 

Slo-mo hail cannonball impacting Tesla solar roof tile

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Utseende takpannor

Tesla säger att takpannorna kommer att släppas i ett antal olika modeller. Bilder finner ni nedan.

 

 

Tesla Solar Roof experience

Tesla säger att dom själva kommer att ta ansvar för att varje kund upplever det så kallade ”Solar-Taks upplevelsen” det innebär att Tesla ansvarar för att riva ditt gamla tak för att sedan installera det nya solartaket. Enligt Teslas uppgifter kommer själva installationen inte ta längre än en vecka.

Pris

Enligt Göta Taks beräkningar kommer omläggningen av taket kosta ca 1900 kr / kvadratmeter. Detta enligt Teslas egna uppgifter.

Slutsats

Vi uppmuntrar alla typer av innovativa takprodukter och ”Tesla Solar Roof” skulle verkligen kunna innebära en start på en ny era. Det man inte får glömma bort är att Tesla är ett amerikanskt företag där man i första hand utvecklar produkter på den amerikanska marknaden. Tesla är baserat i Kalifornien med en hög andel soltimmar per år vilket gör förutsättningarna optimala där borta. Det återstår att se hur stor andel av taket som skulle behöva täckas med solcellspannor i norra Europa i jämförelse med estimaten med största sannorlikhet baseras på den amerikanska solmängden. Detta kommer också att göra taket dyrare att installera än dom siffror vi räknat med här ovan. Det råder också vissa tveksamheter kring när produkten i sig lanseras i Sverige, just nu kan man förbeställa Tesla Solar Roof i Sverige men i praktiken verkar detta mest fungera som en deposition och det kan komma att ta flera år innan denna produkt når Sverige. Göta Tak kommer att följa utveckligen och fortsätta rapportera om denna intressanta utveckling på takfronten.

 

 

För mer information

https://www.tesla.com/solarroof